Dervish Hamiti i Kolshit, që kalonte jetën nën Urën e Drinit të Zi-Shkruan Petrit Palushi

Foto: Në Kukësin e Vjetër, 1968

Nji prej njerëzve ma të çuditshëm, mistik deri në çastin më të mbramë te jetes, që kryente ritet e faljes mu pranë Urës së Drinit të Zi.

Pas rrënimit të objekteve te kultit në 67-n, pra arriti, që atë që quhej e jashtëligjshme, ta bënte si të ligjshme, dmth., te praktikonte ritin e faljes.

Pa dyshim, ndër dervishët më të veçantë në rajonin e Ballkanit, një institucion në veti…

Jam me fat, qe kam marre ngacmim nga nji personazh i tille, e në vjeshtë të 2007-s të shkruaja romanin ‘Dervishi nën urë’, duke shpresue qe ne nje kohe t’afert ta publikoj…

***

Fillimi i romanit:

N’atë afërmuzg, dervishi u ngjit në kodrën përballë qytetit.

U rrek të shihte ndërtesat e pakta, që ende s’ishin shkatërruar.

Pamjet iu vokërruan, mori lagështi nëpër sy, i fërkoi njëfarësoj dhe pa urën. Lëshoi një pëshpëritje të thatë, sa i ngjau se po fliste veç me mendje:

Qyteti po shkatërrohet. Por, kur të prishet ura, unë ku do rri? Uji do mbulojë gjithçka, por do jetë edhe qefini im…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

OSSH jep njoftimin, probleme me energjinë në Kukës e Tropojë

Sun Jan 10 , 2021
Operatori i Sistemit të Shpërndarjes ka bërë një panoramim të situatës së energjisë në të gjithë zonat ku ka pasur përmbytje dhe reshje të dendura të shiut. Aktualisht pa energji elektrike është qyteti Puke dhe dy fshatra, probleme ka edhe në Kukës e Tropojë. ‘Ne lidhje me situaten e furnizimit […]