Personazhe nga Luma/ Mësuesi Gani Zela, edukuesi i dhjetëra brezave në Bicaj e jo vetëm

Gani Zela, u lind më 20 Shtator 1934 në Mustafaj, Bicaj të rrethit të Kukësit, rrezë Grykës së Shëjes, në një familje punëtore, e cila i kishte idetë e qarta që djali i tyre i vogël Ganiu, kishte potenciale të mëdha për tu arsimuar, kohë gjatë të cilës ishte shumë e veshtirë për tu menduar kjo gjë.

Shkollën 8-vjeçare (1941 – 1950), ai e kreu në Bicaj me rezultate të shkëlqyera dhe si rrjedhojë në Qershor të vitit 1950 u dërgua në një kurs pedagogjik 2 mujor në Shkodër, ku pati shansin dhe fatin të njihej me shkrimtarët e njohur Dritëro Agollin dhe Odhise Grillon, raport të cilin e ruajtën deri vonë.

Në moshën 16 vjeçare (15 Gusht 1950) emërohet ‘Mësues’ në shkollën fillore të Bushtricës.

Fillimi i Vitit Shkollor 1951-1952, e gjen mësues në Tërshenë dhe aktivist në Organizatën e Pionerit dhe të Rinisë.

Nga viti 1953-1980, Ganiu u emërua ‘Drejtues i Rrethit Metodik të Mësuesve’ për zonën e Kukësit.

Prej nëntorit të 1953 u emërua Drejtues i Shkollës në Kolesjan dhe gjatë vitit 1954 -1956 u transferua në Nangë, ku ishte edhe drejtori Shtëpisë së Kulturës.

Gjatë kësaj kohe u përkushtua maksimalisht për të luftuar Analfabetizmin në moshat e mëdha që s’kishin arritur te arsimoheshin dhe këtë punë kuptohet që e bënte pas mësimit të paradites.

Vitet e para si mësues, ai kreu kurse kualifikimi për arsimin fillor në Tiranë.

Nga viti 1958 – 1959, Ganiu u emërua ‘Drejtues I Shkollës’ dhe ‘Përgjegjës i Shtëpisë së Kulturës’ në Shtiqën, zonë ku ai jepte mësim.

Megjithëse karriera e tij profesionale po ecte shumë mirë, dëshira për dije dhe kualifikime e ndoqi atë gjithë jetën dhe nga viti 1959-1961, kreu Shkollën e Mesme Pedagogjike ‘Luigj Gurakuqi’ në Elbasan, me gradat maksimale.

Me tu kthyer në vendlindje, në Gusht të 1961, profesor Ganiut, iu propozua të bëhej ‘Sekretar i Përgjithshëm i Rinisë së Rrethit’, por pasioni për mësimdhënien dhe përhapjen e dijes nuk e la të mendohej dy herë dhe përgjigja definitive e tij, ishte menjëherë:- Jo.

Nga viti 1961 – 1989 mësues Ganiu punoi në fushën e arsimit në shkollën fillore në Bicaj, ku edukoi e mësoi breza e breza të tërë, për të cilët ai fliste me krenari dhe mirënjohje.

Mësues Ganiu, ishte një burrë i gjatë, hijerëndë, i paraqitshëm, me syze, i veshur gjithmonë me kostum te zi dhe jakat e këmishës akull të bardhë, flisnin vetë për karakterin intelektual të tij. Me modelin që ai përfaqësonte të mësonte edhe pa folur fare. Metodikat e tij të mësimdhënies ishin nga ato metodika që kur i mësoje të nguliteshin thellë në mendje dhe të cilat janë vlerësuar me shumë tituj e dekorata.

Në vitin 1956, Presidiumi i Kuvendit Popullor I akordon Ganiut, ‘Medaljen e Punës’.

Në vitin 1962, merr distiktivin ‘Mësues i dalluar’ nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

Ne vitin 1980, dekorohet me urdhërin ‘Naim Frashëri’ nga Presidiumi I Kuvendit Popullor.

Në vitin 1984, Profesor Ganiu merr përsëri titullin ‘Mësues I dalluar’ si dhe titullin e lartë ‘Mësues i Merituar’ nga Presidiumi i Kuvendit Popullor.

Pas daljes në pension në vitin 1989, Ganiun e gjeje gjithmonë në radhët e para të aktiviteteve që bëheshin për arsimin. Një nga të cilët, ai e kujtonte me nostalgji ishte ‘100 Vjetori i Shkollës Parë Shqipe’ në Korçë.

Mosha e kishte nxjerrë në pension, por pasioni i tij për arsimin mbetej akoma i freskët në shpirtin e tij të ri.

Kam pasur fatin ta shoh Profesor Ganiun pranë bibliotekës që kishte ndërtuar ndër vite në shtëpinë e tij.

Shpirti i tij energjik u nda nga jeta më, 4 Shtator 2013 edhe pse kishte akoma ëndrra dhe dëshira të mëdha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Reshjet e dëborës, rrugët në Kukës të qarkullueshme normalisht

Sun Dec 27 , 2020
Është bërë pastrimi dhe shpërndarja e kripës, ndërsa qarkullimi vazhdon normalisht. Në të gjitha akset kontraktorët kanë punuar me mjete dhe fuqi punëtore për mbajtjen hapur të akseve. Qarkullimi vazhdon normalisht dhe pa zinxhirë në të gjitha akset. ⚠️Drejtuesit e mjeteve të tregohen të kujdesshëm, të reduktojnë shpejtësinë, të respektojnë […]