• Sun. Jun 23rd, 2024

Në fshatin e bukur të Shishtavecit, i vendosur mes kodrave dhe peizazheve frymëmarrëse, ndodhet një shkollë e bukur që pres me padurim zhurmën dhe energjinë e nxënësve të saj.

Me ngjyrat e saj të gjallë dhe fasadën pritëse, shkolla simbolizon shpresën dhe rezilienca në ballë të një situate sfiduese. Megjithatë, fati ka vendosur që momentalisht nuk ka fëmijë që të vijnë dhe të mbushin klasat e saj, por janë vetem disa qe i numëron me gishtat e dorës.

Ndërsa dielli ngrihet mbi Shishtavecin, çelësi i pa prekur i lojërave të shkollës rrafshon ndërgjegjen me një ndjesi prekëse. Korridoret që dikur ishin plot me hapësira, tani janë të heshtura dhe boshë, duke pritur me padurim tingujt e këndimit dhe bisedimit të mendjeve të rinj të gëzuar.

Vala e madhe e emigracionit ka lënë një boshllëk në Shishtavec dhe fshatratë përreth,  duke e bërë shkollën të mbetet e zbrazët dhe pakë nxënës.

Brenda klasave, tavolinat presin me padurim ardhjen e nxënësve që do t’i mbushin ato me ëndrra, ide dhe aspirata. Por fati ka vendosur që momentalisht, këto vendet të jenë të zbrazëta dhe pa zë, duke paraqitur një pamje të mungesës së fëmijëve.

Muret, të zbukuruara me punime arti të ngjyrosura dhe pllakate mësuese, tregojnë fuqinë transformuese të arsimit, por pa nxënësit, ato përjetësojnë vetëm një pritje të padukshme.

Mësuesit e përkushtuar vazhdojnë të përgatisin me vendosmëri mësimet e tyre, të frymuar nga bindja e patundshme se arsimi është çelësi për një të ardhme më të mirë.

Megjithëse nuk ka nxënës për t’u mësuar, ata vazhdojnë të shprehin dashurinë dhe angazhimin e tyre për edukimin dhe zhvillimin e fëmijëve. Shkolla mbetet e hapur dhe e gatshme për të pritur nxënësit e saj, edhe pse momentalisht ata mungojnë.

Ndërsa shkolla pres me padurim tingullin e ziles së saj, që do të tregojë fillimin e një dite të re të frytshme, mësuesit e dashur mbajnë në mendjen e tyre besimin se një ditë, klasat e tyre do të mbushen përsëri me gëzimin dhe entuziazmin e nxënësve.

Pavarësisht nga kushtet e tanishme, shkolla qëndron e lartë, duke shprehur reziliencën e saj në pritje të kohës kur fëmijët do të kthehen dhe shkolla do të mbushet përsëri me jetë.

Shkrim i marrë nga Faqja ‘Shishtaveci’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *