• Sun. Jun 23rd, 2024

Nga Naim Palushi

Tre urat e famshme përgjatë lumit Drin

Sipas radhës në foto:

  1. Ura e Vezirit mbi shtratin e Drinit të bashkuem.

Ma e madhja prej tri urave.

Ndoshta nji prej mrekullive shqiptare.

Ndërtuar prej Hyderdi Pashës në shek.XVII.

U shemb prej shkijeve 1915.

  1. Ura e Nërmjeme (e mesit, e dyta në rradhë), mbi shtratin e Drinit të Bardhë.

Përndryshe asht quajt Ura e Brrutit.

Ndërtuar prej Bushatlinjve të Shkodrës në shek.XVII.

Edhe kjo jashtëzakonisht e bukur.

Në vitin 1941 u shemb harku kryesor prej italianëve në luftë me forcat e mbretnisë jugosllave.

  1. Ura e Kullës Lumës.

Kjo e fundit e ndërtuar nga Sinan Pashë Topojani në fundin e rrjedhës së lumit Luma, aty ku bashkohet me Drinin e Bardhë.

Përndryshe asht quajt Ura e Djallit.

Edhe kjo shemb prej shkijeve 1915.

P.S.

Shpesh njerëzit ngatërrojnë Urën e Ndërmjeme (të Brrutit) me Urën e Vezirit.

Janë dy ura të ngjashme por e Vezirit asht shumë ma e gjatë dhe ma e naltë dhe ma me shumë harqe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *