• Tue. May 28th, 2024

106 vjet shkrim e këndim shqip në shkollën e Bicaj!-Nga Admir Sinamati

Me datë 18 Tetor 1914, mësuesi Ibrahim Gota nga Prizreni ishte ftuar nga prindërit e 16 vogëlushëve bicjanë për të kontribuar në fillimin e udhëtimit të bukur të arsimit në gjuhën amtare në Bicaj.

Patrioti Hasan Prishtina ishte kumbara i kësaj shkolle që shumë shpejt do të bëheshin së bashku me shkollën e Kolosjanit (tashmë 3 vjeçare) pishtarë të iluminizmit dhe vetëdijes kombëtare.

Nga kjo shkollë dolën mësuesit e parë që shpërndanë dritën e diturisë në të gjithë krahinën e Lumës dhe më gjerë.

Këtu morën fill ëndërrat e qindra e mijëra intelektualëve të kësaj treve që përveçse me pushkë do t’i shërbenin Shqipërisë edhe me penë, duke u formuar si profesionistë të spikatur në të gjithë fushat.

Edhe ne trashëguam nga themelet e kësaj shkolle cilësitë më të mira, ndaj përulemi me respekt dhe mirënjohje themeluesve të saj!

Gëzuar të gjithë nxënësve dhe mësuesve të Bicaj!

Tradita vazhdon..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *