• Sun. May 26th, 2024

Historia e orës shekullore në xhaminë e Borjes, në komunizëm familja Dokle e shpëtoi nga shkatërrimi

Historia dhe tradita ruhen me fanatizëm në Borje të Kukësit, fshatin e thellë malor të banuar nga goranët. Simbol i ekzistencës së tyre është ora e xhamisë.

‘Ruajtur riparuar dhe rivënë në punë nga familja Dokle si kontribut për xhaminë e re të Borjes. Kjo orë i është dhuruar xhamisë së vjetër të Borjes në çerek shekullin e XIX’, shkruhet në përshkrimin e objektit.

Nuk ka një datë të saktë, por sipas gojëdhënave orën e ka sjellë nga Sarajeva Ali Bin Tahiri në shekullin e XIX. Tregtari boshnjak ishte me origjinë nga Borja ndaj ia bëri dhuratë xhamisë së vjetër. Ndërsa me instalimin e regjimit komunist, xhamia u kthye në kooperativë bujqësore. Për ta shpëtuar nga shkatërrimi, orën bashkë me librat fetare i ruajti në shtëpinë e tij, patrioti Sejdi Dokle.

Drejtori i shkollës 9-vjeçare të Borjes, Novruz Mehmeti shprehet se ‘Flitet se ora ka ardhur këtu në vitet 1780. E ka sjellë në atë kohë një tregtar me origjine nga Borja, quhej Ali Bin Tahiri. Ai ka qenë me dyqane në Bosje-Hercegovine dhe sot e kësaj dite ka fis me mbiemrin e tij, Tahirovsi në Bosje’.

Ndërsa imami i xhamisë, Fation Kamberi tha se ‘në kohën e kooperativës kanë dashur ta shkatërrojnë, por e ruajtjen në familjen Dokle. Ka qenë Sejdi Dokle i cili tani nuk jeton më, që e ka marrë këtë orë dhe e ka fshehur nëntokë’.

Me rënien e komunizmit, u rindërtua xhamia e re e Borjes dhe stërnipat e Sejdi Dokles e risollën orën në vendin që i takon.

‘Në vitin 2006 është vendosur në funksion të kësaj xhamie. Vetëm kasa është e rregulluar e ndërtuar e re, kurse ora aktuale është siç ka qenë, 250-300 vjeçare’, u shpreh imami.

Ora me numra arab është funksionale dhe punon me kurdisje.

‘Këto janë numrat arabe, vetëm kasa është e rregulluar e re. Është orë e kurdisje, nëse 12 here, tregon sinjalin sa është ora’, shpjegon ai.

Historia e kësaj ore tregon mënyrën si goranët ruajnë jo vetëm gjuhën e traditat por dhe objektet e vjetra.

‘Ne si fshat e kemi simbol nga e vjetra dhe jemi shumë krenarë që e gëzojmë këtë orën’, shprehet mësuesi Novruz Mehmeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *